Tečaj “Knjižnice i turizam”

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
U organizaciji Knjižničarskog društva Dubrovnik, 28. rujna 2020. godine, od 10 do 11:30 sati, održat će se besplatna, online edukacija za članove društva. Tečaj “Knjižnice i turizam” vodit će predavačica dr. sc. Ksenija Tokić.

Dr. sc. Ksenija Tokić, znanstvena suradnica, zaposlena je kao voditeljica knjižnice u Institutu za turizam u Zagrebu gdje između ostalog, od 2013. nadalje, organizira obilježavanje manifestacije Noć knjige. Pomoćna je i web urednica međunarodnog interdisciplinarnog znanstvenog časopisa Turizam/Tourism (izdavač Institut za turizam); glavna je urednica elektroničkih periodičkih publikacija Selektivna bibliografija i Selected Bibliography (izdavač: Institut za turizam).

Glavna područja njezinoga znanstvenog interesa su uloga knjižnica u turizmu i gospodarstvu, znanstveno komuniciranje u digitalnom okruženju, informacijska pismenost vs. nepismenost te bibliometrija. Članica je više domaćih i međunarodnih udruženja: Qualitative and Quantitative Methods in Libraries – QQML International, Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo te Hrvatsko društvo znanstvenih i tehničkih prevoditelja.

Sudjelovala je kao koordinatorica, voditeljica ili suradnica na više domaćih i međunarodnih projekata (suradnja sa Svjetskom turističkom organizacijom – UNWTO na izradi višejezičnog Tezaurus turizma i dokoličarskih aktivnosti; Projekt digitalizacije znanstvene i stručne produkcije Instituta za turizam; BITnet – projekt umrežavanja knjižnica s područja turizma pod nazivom itd. Objavila je više znanstvenih i stručnih radova u različitim časopisima i zbornicima radova sa znanstvenih skupova (domaćih i međunarodnih). Bibliografija radova dostupna je na bazi CROSBI, na linku: https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/348745.

Sudionici edukacije upoznat će se s teorijskim osnovama povezanosti knjižnica i turizma. Radionica će pokazati s jedne strane na koje sve načine knjižnice već sudjeluju u razvoju turizma, a s druge strane i što je još potrebno učiniti da baština, kao i ostali resursi u knjižnicama, postanu turistički proizvod na obostranu korist. Molimo zainteresirane da se prijave na edukaciju putem e-mail-a: kddubrovnik@gmail.com kako bi vam mogli poslati link za povezivanje na webinar.