Održan tečaj Medijske pismenosti za knjižničare

Knjižničarsko društvo Dubrovnik u suradnji sa Županijskom matičnom razvojnom službom Dubrovačkih knjižnica, te uz potporu Ministarstva kulture i medija RH organiziralo je tečaj Medijske pismenosti za knjižničare, 2. ožujka, u Saloči od zrcala. Koordinatorica programa je Marjana Leventić. Tečaju su prisustvovali knjižničari iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Program medijske pismenosti upriličili su predavači dr.sc. Đorđe Obradović, docent Sveučilišta u Dubrovniku i Silva Capurso, novinarka-urednica emisija o promociji zdravlja i zdravih životnih navika, kao i prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih („Zdravi bili“ i „Bolje spriječiti, nego liječiti“) Hrvatske radio televizije. 

Prvi dio predavanja održao je dr.sc. Đorđe Obradović gdje su se polaznici upoznali s odnosom medija i društva, s naglaskom na komuniciranje neprofitnih organizacija na društvenim mrežama, obradile su se osnovne analize sadržaja te se raspravljalo o vjerodostojnosti medijskih objava i utjecaju lažnih vijesti na publiku. 

U drugom dijelu predavanja, Silva Capurso, magistra novinarstva, objasnila je utjecaj društvenih medija na mentalno zdravlje s fokusom na negativne, ali i pozitivne učinke. Upoznala je polaznike s terminom mentalnog zdravlja i razjasnila učinke društvenih medija na djecu,  mlade, ali i na odrasle. 

Foto: Vedran Levi