Održan “Okrugli stol Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja”

U petak 10. lipnja 2022. godine u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga u organizaciji Komisije za čitanje Hrvatskoga knjižničarskog društva održan je Okrugli stol Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja.

Okrugli stol održan je s ciljem povećanja vidljivosti  knjižnica u malim mjestima u knjižničarskoj zajednici na nacionalnoj razini kao važnih nositelja kulturnog života lokalne zajednice i izvora pozitivnih promjena.

Maja Zrnčić iz Ministarstva kulture i medija RH podržala je knjižničare u njihovim aktivnostima te govorila o važnosti čitanja i kvalitetnog umjetničkog odgoja i obrazovanja kojim se stvara kompetentna mlada publika, a najavila je i projekt Rođeni za čitanje koji će se uskoro početi provoditi na području cijele Hrvatske.

Filip Živaljić, voditelj projekta i izvršni direktor Platforme za Društveni centar govorio je o načinima primjene bihevioralne ekonomije na knjižnično poslovanje kojom se može povećati broj čitatelja u malim sredinama.

Ravnateljica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga govorila je o važnosti umrežavanja i suradnje s lokalnom zajednicom te predstavila poslovanje i postignuća preloške knjižnice.

Održane su i dvije radionice: „Što knjižnice znaju o knjigama — potencijali knjižnica u izdavačkim projektima“ Ivanke Ferenčić Martinčić i Anđelke Blažević  te radionica Lucije Miškić Barunić i Ane Peranić „Erasmus + i knjižnice — savršeni spoj!“

Za sudionike putem Zooma Maja Lesinger održala je radionicu zabavne SWOT analize Pozovite specijalce!

23 knjižnice predstavile su putem poster izlaganja s pripadajućim videouratcima primjere dobre prakse, a među njima i dvije iz naše županije Narodne knjižnica Blato i Gradska knjižnica „Ivan Vidali“ Korčula.